Welke energiebronnen gebruiken om uzelf te verwarmen?

Publicatiedatum: 4 maart 2024 - Leestijd: 4 min.

Welke energiebron kiezen?

energiebron kiezen

De keuze van een energiebron voor uw verwarming hangt af van verschillende factoren en uw eigen behoeften. Mogelijke factoren zijn de beschikbaarheid van de energiebron, de kosten, milieueffecten en efficiëntie. In dit artikel bespreken welke energiebronnen beschikbaar zijn op de markt en wat deze inhouden. Verder wordt er ook gekeken naar de voordelen en nadelen per type.

Aardgas of propaan

Aardgas is een veelgebruikte energiebron voor verwarming vanwege zijn efficiëntie en relatief lage kosten. Deze energiebron is vaak beschikbaar in stedelijke gebieden via het gasleidingnetwerk. Propaan kan worden gebruikt in gebieden waar geen aardgasleidingen beschikbaar zijn. De gebruikte gassen maken deel uit van de fossiele brandstoffen en dragen bij aan de uitstoot van broekasgassen en klimaatverandering.

Olie

Oliegestookte verwarmingssystemen worden gebruikt in gebieden waar geen toegang is tot aardgas of waar gas duurder is. Olie is ook een fossiele brandstof en heeft vergelijkbare mileueffecten als gas, waaronder vervuiling van het milieu door een verhoogde CO2-uitstoot en klimaatverandering. Het voordeel van deze bron is dat deze aan scherpe prijzen wordt verhandeld, wat interessant kan zijn indien u over een krap budget beschikt.

Elektriciteit

Elektriciteit kan worden gebruikt voor elektrische verwarmingssystemen, zoals elektrische radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Hoewel elektriciteit schoon is op het punt van gebruik, kan de productie ervan afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, kernenergie of hernieuwbare energiebronnen.

Hernieuwbare energiebronnen 

Hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, biomassa, geothermische energie en warmtepompen, worden steeds populairder voor verwarmingssystemen. Onderstaande lijst geeft u alvast een overzicht van wat deze bronnen voor u kunnen betekenen:

  • Zonne-energie kan worden gebruikt voor zonneboilers en zonnepanelen die elektriciteit opwekken voor elektrische verwarmingssystemen. Zoals de naam  het zegt wordt deze soort energie gewonnen uit de zon. 
  • Biomassa kan worden gebruikt in houtkachels of pelletkachels. Onder biomassa verstaan we hout, landbouwafval, groen afval en dierlijke mest. 
  • Geothermische warmtepompen halen warmte uit de grond om uw leefruimten te verwarmen. 
Hernieuwbare energiebronnen verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en verminderen de CO2-uitstoot. Daarentegen zijn ze duurder dan de minder milieuvriendelijke opties. Op de lange termijn bespaart u hier geld mee doordat uw verwarmingssystemen minder onderhoud nodig zullen hebben.

Bij wie kan ik terecht voor energieadvies?

Er bestaan verschillende informatiebronnen waar u advies kan krijgen over energiebronnen voor uw huisverwarming. In onderstaande lijst komt u hier meer over te weten:

  • Energieadviseurs: professionele energieadviseurs kunnen u helpen om uw energieverbruik te evalueren, energie-efficiënte verbeteringen te identificeren en de meest geschikte bron te selecteren op basis van uw behoeften en uw budget. 
  • Verwarmings- en airconditioningbedrijven: lokale verwarmings- en airconditioningbedrijven hebben vaak deskundige adviseurs die u kunnen helpen het juiste verwarmingsysteem en bijhorende energiebron te kiezen op basis van de grootte van uw huis, de isolatie, het klimaat en andere factoren. 
  • Energiecoaches: sommige gemeenten of energiebedrijven bieden gratis of goedkope energiecoachingsdiensten aan om huiseigenaren te helpen met de identificatie van energiebesparende maatregelen van de meest geschikte energiebronnen en hun toepassingen voor huisverwarming.
  • Online bronnen: er zijn tal van online bronnen beschikbaar, zoals energieadviseurwebsites, forums en publicaties van overheidsinstanties, die nuttige informatie en tips bieden over verschillende energiebronnen en hun toepassingen voor huisverwarming. 
  • Duurzame energieorganisaties: organisaties die zich richten op duurzame energie milieubescherming kunnen ook waardevol advies bieden over het gebruik van hernieuwbare energiebronnen voor huisverwarming, evenals informatie over lokale subsidies, belastingvoordelen en financieringsmogelijkheden. 

Door advies in te winnen over de verschillende energiebronnen kunt u een weloverwogen beslissing nemen over welke energiebron het meest geschikt is voor uw specifieke situatie en welke stappen u kunt nemen om uw huis efficiënter en milieuvriendelijker te verwarmen.

Conclusie

De keuze voor een energiebron hangt af van verschillende factoren, zoals de beschikbaarheid van brandstof, de kosten van installatie en gebruik en milieu-impact. Overweeg ook de energie-efficiëntie van het verwarmingssysteem, evenals mogelijke subsidies of belastingvoordelen die beschikbaar zijn voor hernieuwbare energiebronnen.

Ander advies

Wenst u meer informatie over mogelijke financiële hulp om uw verwarming te financieren? In ons artikel over premies en subsidies krijgt u een uitgebreid overzicht van wat de mogelijkheden zijn.

Bent u op zoek naar een nieuwe verwarming, maar twijfelt u nog tussen verschillende soorten? In het volgende artikel over de verschillende soorten verwarming stellen wij ze een voor een aan u voor zodat u een doordachte keuze kan maken.