Een kijk op ketelonderhoud
Gewijzigd op: 10 maart 2025 - Leestijd: 3 minuten
Praktische gids voor ketelonderhoud

Een goed onderhouden verwarmingsketel is essentieel voor een efficiënte en veilige werking van uw verwarmingssysteem, alsook voor een langere levensduur. Problemen aan uw verwarmingssysteem zijn mogelijks te wijten aan de belabberde toestand van uw installaties. Het belang van ketelonderhoud mag dan ook niet onderschat worden. Ontdek in ons artikel over onderhoud van uw verwarmingssysteem hoe problemen voorkomen kunnen worden. Het voorkomen van storingen en onnodig energieverbruik begint bij regelmatig onderhoud. Hieronder krijgt u een overzicht van welke onderhoudstaken u zelf kunt uitvoeren aan uw verwarmingsketel.
Jaarlijks professioneel onderhoud
Een van de belangrijkste stappen om de levensduur van uw ketel te verlengen, is het jaarlijkse onderhoud door een gecertificeerde installateur of servicemonteur. Dit omvat een grondige inspectie van de ketel, de reiniging van belangrijke onderdelen en een controle van de werking van het systeem.
- Waarom jaarlijks onderhoud? Dit voorkomt dat kleine problemen uitmonden in grotere storingen, zorgt voor een optimale werking en kan de energie-efficiëntie verhogen. Ook is het vaak verplicht voor de garantie van de ketel.
- Wat wordt gecontroleerd? De monteur controleert zaken zoals de gasdruk, de veiligheid van de ketel, de werking van de thermostaat, de waterdruk, de warmtewisselaar en de brander. Ze zullen ook de rookgasafvoer inspecteren om ervoor te zorgen dat er geen verstoppingen of lekkages zijn.
Controleer regelmatig de waterdruk
De waterdruk in uw verwarmingsketel is een belangrijke factor voor de werking van het systeem. Te lage druk kan leiden tot storingen en een inefficiënte verwarming. Controleer de waterdruk eens per maand. De meeste ketels hebben een manometer die de druk aangeeft.
- Wat is de juiste druk? De ideale druk ligt meestal tussen de 1,5 en 2 bar. Als de druk onder de 1 bar komt, kan de ketel niet goed functioneren, en moet je water bijvullen.
- Hoe vul je bij? Dit kan meestal gedaan worden via de vulkraan van uw verwarmingsketel. Raadpleeg de handleiding van uw ketel om te zien hoe u dit op een veilige manier doet. Bij twijfel kunt u altijd een professional inschakelen.
Lucht uit de radiatoren laten
Lucht in de radiatoren kan de circulatie van het water belemmeren en ervoor zorgen dat uw verwarmingssysteem minder efficiënt werkt. Dit kan zich uiten in koude plekken in de radiator, zelfs als de ketel draait. Het is belangrijk om af en toe de lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen.
Om de lucht uit de radiatoren te laten ontsnappen volgt u enkele cruciale stappen. Zet de verwarming uit en wacht tot de radiatoren niet meer heet zijn. Gebruik vervolgens een ontluchtingssleutel om het ventiel van de radiator langzaam open te draaien totdat er water begint te stromen. Zorg ervoor dat u een doek onder het ventiel houdt om te voorkomen dat er water morst.
Verwijder stof en vuil
Stof en vuil kunnen zich in de loop van de tijd ophopen op de ketel en de radiator. Dit kan de luchtstroom belemmeren en de efficiëntie van het systeem verminderen. Zorg ervoor dat u de omgeving van de ketel regelmatig schoonmaakt, maar wees voorzichtig met het reinigen van de verwarmingsketel zelf. Gebruik een zachte doek om stof op een veilige manier van de ketel te verwijderen. Zorg ervoor dat u geen onderdelen aanraakt die gevoelige elektronicacomponenten bevatten. Laat de ketel niet ondergedompeld in water of blootstellen aan vocht.
Let op de werking van de thermostaat
De thermostaat regelt de temperatuur van uw huis door de ketel aan of uit te schakelen. Zorg ervoor dat de thermostaat correct werkt en niet vastzit. Test regelmatig of de verwarmingsketel goed reageert op de temperatuurinstellingen. Als u merkt dat de ketel niet goed reageert op de thermostaat, kan het nodig zijn om deze te kalibreren of de batterijen van de thermostaat te vervangen (indien van toepassing).
Conclusie
Regelmatig onderhoud van uw verwarmingsketel is essentieel voor een veilige en efficiënte werking. Door jaarlijks een professional het onderhoud te laten uitvoeren en zelf enkele eenvoudige controles te doen, kunt u problemen voorkomen en uw ketel in topconditie houden. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het systeem, maar zorgt ook voor lagere energiekosten en een comfortabeler huis.